Ewa Dubejko

Residentie Louise Marie te Antwerpen is klaar! Daidalos Peutz verzorgde de akoestiek van het project, waaronder het concept van het glazen scherm dat beide gebouwdelen verbindt en zorgt voor een rustig binnengebied.
De renovatie en restauratie van het Stadhuis te Antwerpen nadert de oplevering. De laatste werken worden uitgevoerd en de opleveringsproeven in het kader van de BREEAM-certificatie worden uitgevoerd.
Bij rondgang door het gebouw valt de daglichttoetreding op de bovenste verdieping op: door het toevoegen van twee nieuwe campaniles is dit een heel heldere, levendige verdieping geworden.
De akoestische ingrepen zoals achterzetbeglazing en akoestische deuren zorgen voor een aangenaam gebruikscomfort, terwijl het karakter van het gebouw onaangetast blijft.
In hun reportagereeks over labo's kreeg ons laboratorium voor akoestiek de mensen van Kanaal Z op bezoek.
In een kort filmpje krijg je zo een overzicht van de werkzaamheden in het labo. Er werd gesproken over het belang van akoestiek en waarom het uitvoeren van genormeerde metingen nu precies zo belangrijk is. Ook krijgt de kijker inzicht in de verschillende meetkamers en -procedures die beschikbaar zijn.
Bekijk de reportage van “Alle zaken op een rijtje” hier.
Daidalos Peutz heeft samen met het ontwerpteam HUB, Studio Roma, Triconsult, Ingenium en Erik Dhont de wedstrijd voor de restauratie, renovatie en herbestemming van het Begijnhof te Antwerpen gewonnen.
We kijken uit naar de verdere uitwerking en zijn fier dit project te mogen verwezenlijken.
Na oplevering van de werken aan het Cultureel Centrum van "Het Brieleke" te Wommelgem werden akoestische tests uitgevoerd. De opleveringstests wezen uit dat de ontwerpmaatregelen correct zijn uitgevoerd en dat hiermee voldaan wordt aan de eisen van omgevingsgeluid, ruimteakoestiek, luchtgeluidisolatie,...
De wedstrijdvraag voor het culturele centrum Het Brieleke was veelvoudig: het maken van een theaterzaal met foyer die gelijktijdig gebruikt kunnen worden, een Jeugd-OntmoetingsCentrum en aanliggende ruimtes (artiestenruimtes, technieken,...), allemaal als uitbreiding op het bestaande sportcomplex naast een woonwijk.
Het gebouw is een langs de buitenzijde beschermd monument. Het gebouw staat al enkele tientallen jaren leeg met verregaande bouwschade tot gevolg. Van de interieurdecoratie blijft hierdoor weinig over. De gemeente Anderlecht wil het gebouw herbestemmen tot een kantoorgebouw en krijgt hiervoor subsidies als de netto warmtevraag beperkt blijft tot 60 kWh/m²/jaar.
Een harde ruimte met glad afgewerkte wanden, vloer en plafond klinkt galmend en de geluidniveaus zijn hoog. Om de akoestiek van deze ruimte te verbeteren kan een geluidabsorberende wand- of plafondbekleding worden aangebracht. Het rendement van de aan te brengen voorziening wordt bepaald door de hoeveelheid (aantal m2) en de geluidabsorberende kwaliteit van de bekleding.
Bij deze meting wordt de geluidisolatie van een bouwelement bepaald door de te onderzoeken constructie in een opening tussen twee aan elkaar grenzende meetruimten aan te brengen. In één van de ruimtes wordt via luidsprekers een testgeluid weergegeven. In beide testruimtes worden dan de geluidniveaus gemeten.
Bij deze metingen worden twee boven elkaar gelegen testruimtes gebruikt. Als geluidbron wordt een hamerapparaat (tapping machine) op de te onderzoeken vloer van de bovenste ruimte geplaatst. In de onderste ruimte worden de geluidniveaus gemeten.
Om het geluidniveau in een ruimte (of in de buitenomgeving) waar geluidproducerende apparatuur staat opgesteld te kunnen beheersen moet men over de juiste akoestische gegevens beschikken. Hiervoor bepaalt men het geluidvermogen van de te onderzoeken apparatuur (= geluidsbron).
De te meten geluidbronnen zijn meestal individuele objecten (bv huishoudelijke apparaten).
We kunnen het geluidvermogen van een toestel op volgende twee manieren bepalen:
In het dagelijkse leven kan men in een woning last hebben van verschillende types geluid.
Twee ervan (die soms weleens verwisseld worden) hebben als oorsprong het lawaai door stappen over een vloer.
Men spreekt over contactgeluid als men het lawaai bedoeld dat men in de onderliggende ruimte waarneemt en over loopgeluid als men het lawaai in dezelfde ruimte bedoelt.
Daidalos Peutz beschikt over een eigen laboratorium voor akoestiek in Hooglede. In dit laboratorium kunnen we de akoestische eigenschappen van materialen en constructies bepalen aan de hand van geaccrediteerde laboratoriumproeven. Daidalos Peutz is geaccrediteerd door BELAC onder certificaatnummer 451-TEST voor volgende proeven:
Gert-Jan Loobuyck versterkt ons team in het akoestisch labo. Als meettechnicus zal hij kwaliteitsverantwoordelijke Els bijstaan bij het uitvoeren van akoestische metingen, zowel in het labo als in situ.
Hij is opgeleid als audioloog en heeft de Hogere Cursus Akoestiek aan het KVIV met succes voltooid. Daarnaast heeft hij als muzikant voeling met akoestiek in het algemeen en opnametechniek in het bijzonder. Welkom, Gert-Jan!
Het vrijetijdcentrum Zandhoven is gelegen in het hart van het historische dorpscentrum, grenzend aan tuinen, een plein en een woonwijk.
Wij verwelkomen onze nieuwe collega Els Meulemans bij het Daidalos Peutz team!
Els zal in het labo te Hooglede de rol opnemen van kwaliteitsverantwoordelijke en ze wordt tevens het eerste aanspreekpunt voor het akoestisch labo.
Els werkte vroeger reeds in het labo en keert nu na een aantal jaar advieswerk terug. Haar praktische expertise betekent een verdere uitbreiding van de kennis in het labo.
Welkom Els!
Het project ‘BLO Vilvoorde’ omvat de nieuwbouw van een schoolgebouw voor middelbaar onderwijs te Vilvoorde. Het gebouw is gelegen op de rand van de stedelijke met de agrarische omgeving, in een groene en rustige omgeving.
Het project is een nieuwbouw kantoorgebouw voor openbare radio- en televisiemaatschappijen RTBF en Télésambre te Charleroi. Het project omvat onder andere een televisie- en radiostudio en diverse audio- en videomontagecellen.
De eis van de klant is om een BREEAM “very good” gecertificeerd gebouw te ontwerpen. Hiervoor werd een thermisch goed geïsoleerde schil ontworpen (K25) met een performante technische installatie (E55).
Het project is nieuwbouw van een universiteitsgebouw, met centralisatie van verschillende functies. Het gebouw omvat een groot ontmoetingsforum met een groot foyer en vergaderruimten (gelijkvloers), een auditorium met 1000 plaatsen (gelijkvloers en eerste verdieping) en kantoren en werkruimten op de verdiepingen. De bruto vloeroppervlakte van het gebouw bedraagt 11.000 m2, zonder de onderliggende parking.