Cultureel Centrum “Het Brieleke” te Wommelgem

De wedstrijdvraag voor het culturele centrum Het Brieleke was veelvoudig: het maken van een theaterzaal met foyer die gelijktijdig gebruikt kunnen worden, een Jeugd-OntmoetingsCentrum en aanliggende ruimtes (artiestenruimtes, technieken,...), allemaal als uitbreiding op het bestaande sportcomplex naast een woonwijk.

In het wedstrijdontwerp werden de theaterzaal en foyer gescheiden door een dubbele verschuifbare wand zodat beiden ruimten samen gebruikt kunnen worden voor feesten, eetfestijnen, etc. maar ook apart gebruikt kunnen worden voor theatervoorstellingen en recepties. De dubbele wand zorgt voor een voldoende geluidisolatie tussen beiden zalen, zodat ze gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren zonder elkaar te storen.

In ontwerpfase werd de geluiduitstraling van de gebouwen naar de omgeving gemodelleerd om hinder voor de buren uit te sluiten bij evenementen. Dit resulteerde in een reeks van maatregelen: het volume van de zaal, foyer en jeugdhuis  is uitgevoerd met een massief binnenspouwblad uit 40cm beton; alle toegangen (publiek, muzikanten/acteurs en technici) van de theaterzaal zijn uitgevoerd met een sas om overlast naar de omliggende functies en de omgeving te vermijden. Enkel bij de vluchtdeuren vanuit de theaterzaal was het niet mogelijk om een sas te voorzien, hier zijn de vluchtdeuren als tandemdeuren uitgevoerd; in het JOC is al het vast schrijnwerk ontdubbeld uitgevoerd, tussen beide beglazingen is een luchtspouw voorzien waarvan de dagkanten absorberend zijn uitgevoerd (geperforeerde houten beplating met achterliggend absorptiemateriaal) etc.

 

inkom

Een wens van de opdrachtgever was om in de foyer veel daglicht en voldoende contact met de buitenomgeving te hebben. Dit wordt verenigd met de hoge eisen aan geluidisolatie naar de omgeving door het voorzien van geluidisolerende sectionaalpoorten die voor de beglaasde gevel van de foyer worden geschoven.
Op deze manier is er bij optredens of fuiven geen geluidoverlast naar de omgeving, maar blijft er een aangenaam contact met de buitenomgeving bij het normaal gebruik van de foyer als ontmoetingsruimte.

 

gevel
 
Doorheen het project werden de nodige geluidabsorberende afwerkingen voorzien om een gepaste nagalmtijd te hebben in de theaterzaal en om rumoer te beperken in de ruimtes met hoge bezetting.
Zo wordt er een algemeen verlaagd geluidabsorberend plafond voorzien uit houtvezelcementplaten en worden de wanden afgewerkt met houten latten met een achterliggend spouw die wordt opgevuld met minerale wol.
In de theaterzaal worden beide afwerkingen aangevuld met laagfrequente diffusoren uit in de massa gekleurde MDF-platen. Zo wordt er op alle plaatsen in de zaal een goede spraakverstaanbaarheid bekomen en is de nagalmtijd ook in de lage frequenties voldoende laag.
De theaterzaal werd in ontwerpfase gemodelleerd met een ray-tracing model. In overleg met de architect werd de afwerking van de verschillende vlakken fijn gesteld om tot de beoogde nagalmtijd te komen. Deze nagalmtijd kan variëren van 0.8s (met gordijnen rond het speelveld) tot 1s (zonder deze gordijnen).

Het resultaat is een complex dat inspeelt op de noden van de verschillende gebruikers, met respect voor de omgeving.

Projectnummer
2017-Ak-BWF_wommelgem
Architect
Morgen architecten
Opdrachtgever
gemeente Wommelgem
Stad
Wommelgem
Land
België
Werkzaamheden
Volledige studie bouwfysica en akoestiek