Bouwfysica

Energieaudits

Daidalos Peutz kan buigen op een jarenlange ervaring inzake integrale energetische analyses van erfgoedkundige gebouwen. Binnen dit advies voeren we energieaudits uit volgens de Europese richtlijn EN16883, zoals dit nu voorgeschreven is door Onroerend Erfgoed.

De energieaudits stellen de gebouweigenaar en het ontwerpteam in staat om gericht de energetische performantie van hun gebouw te verbeteren. De aanpak is steeds projectspecifiek, maar omvat de volgende stappen:

Renovatie van het Stadhuis van Antwerpen nadert oplevering

De renovatie en restauratie van het Stadhuis te Antwerpen nadert de oplevering. De laatste werken worden uitgevoerd en de opleveringsproeven in het kader van de BREEAM-certificatie worden uitgevoerd.

Bij rondgang door het gebouw valt de daglichttoetreding op de bovenste verdieping op: door het toevoegen van twee nieuwe campaniles is dit een heel heldere, levendige verdieping geworden.

De akoestische ingrepen zoals achterzetbeglazing en akoestische deuren zorgen voor een aangenaam gebruikscomfort, terwijl het karakter van het gebouw onaangetast blijft.

 

Daidalos Peutz organiseert mee het 'Building Simulation' congres in Brugge van 1 tot 3 september

Wil je weten of 'low-tech' gebouwen zoals 2226 de oplossing zijn voor een klimaatneutrale wereld? De ingenieur van 2226, Lars Junghans, komt het uitleggen op het 'Building Simulation' congres in Brugge van 1 tot 3 september.

Op 1 september gaat de 'Impact Day' door waar we bruggen leggen tussen onderzoek en praktijk.
Waar we de laatste nieuwe wetenschappelijke inzichten delen relevant voor bouwprofessionelen: rond comfort in gebouwen, energieneutrale gebouwen, klimaatadaptief bouwen en nog veel meer.

Audiovisueel gebouw RTBF

Het project is een nieuwbouw kantoorgebouw voor openbare radio- en televisiemaatschappijen RTBF en Télésambre te Charleroi. Het project omvat onder andere een televisie- en radiostudio en diverse audio- en videomontagecellen.

De eis van de klant is om een BREEAM “very good” gecertificeerd gebouw te ontwerpen. Hiervoor werd een thermisch goed geïsoleerde schil ontworpen (K25) met een performante technische installatie (E55).

Hoofdkantoor SIAT

Het project is het hoofdkantoor van een agro-industriële groep waarbij de comforteisen zowel op thermisch gebied als akoestisch gebied hoog lagen. Het omvat een kantoorgedeelte en een magazijngedeelte.

De site is gelegen in de buurt van de verkeerswisselaar E40-R0 wat een impact heeft op het achtergrondlawaai van de site. Om het akoestisch comfort te vrijwaren werd een langdurige meting uitgevoerd om het achtergrondniveau te bepalen; hierop werden de eisen gebaseerd die aan de buitenschil van het gebouw (beglazing, aansluitingsdetails,...) werden opgelegd.

Scholencampus te Beringen

Het Spectrumcollege, voormalig de Scholengemeenschap Sint-Pieter, bestaat uit vijf midden- en bovenscholen, een basisschool en een sportcomplex. Om hun toekomstige studenten een nieuwe schoolomgeving te voorzien te Beringen, opperde men bij de scholengemeenschap ervoor om de bestaande gebouwen niet meer te renoveren, maar een volledige nieuwbouw te realiseren.

Energyville

Energyville NV is een organisatie van KULeuven, Vito, Imec en UHasselt. De opdracht omvat de bouw van een laboratoriumgebouw met bijhorende bureaus op de nieuw ontwikkeling “Thorpark” te Waterschei, Genk.
Het gebouw huisvest onderzoekers die instaan voor de ontwikkeling van technologieën inzake hernieuwbare energievoorziening, batterijen, het energiezuiniger maken van warmte- en koudeopwekking,…

Abonneer op Bouwfysica