Hoofdkantoor SIAT

Het project is het hoofdkantoor van een agro-industriële groep waarbij de comforteisen zowel op thermisch gebied als akoestisch gebied hoog lagen. Het omvat een kantoorgedeelte en een magazijngedeelte.

De site is gelegen in de buurt van de verkeerswisselaar E40-R0 wat een impact heeft op het achtergrondlawaai van de site. Om het akoestisch comfort te vrijwaren werd een langdurige meting uitgevoerd om het achtergrondniveau te bepalen; hierop werden de eisen gebaseerd die aan de buitenschil van het gebouw (beglazing, aansluitingsdetails,...) werden opgelegd.

Omwille van architecturale overwegingen werd buitenzonnewering uitgesloten, er werd verder gezocht naar een balans tussen de optimale glaseigenschappen (visuele doorlaat, zonwerend karakter en kleur), binnencomfort en energieverbruik. Hiervoor werd voor een aantal scenario’s de daglichttoetreding onderzocht, samen met het energieverbruik voor verwarming en koeling.

De koelvraag wordt bijkomend beperkt door middel van binnenzonnewering onder de vorm van een textielwand, waarbij de spouw tussen de beglazing en de textielwand geventileerd wordt.

De beide gebouwen zijn  omringd door een aangeplant bos, wat in de zomer eveneens een deel van de ongewenste zonnewinsten buiten houdt.

Het gebouw is uitgerust met een warmtepomp die zowel instaat voor verwarming als koeling. De warmteafgifte gebeurt door vloerverwarming op lage temperatuur, aangevuld met ventilo-convectoren in de ruimtes met verhoogde bezetting. Het gebouw bereikt zo een E-peil 60.

Architect
Stéphane Beel Architecten
Opdrachtgever
SIAT NV
Stad
Zaventem
Land
België
Werkzaamheden
Volledig bouwfysisch en akoestisch onderzoek.