Gezinswoning met passiefhuiskwaliteit te Blanden

Het betreft een eengezinsvilla met passiefhuiskwaliteiten. Het is een woning waarbij duurzaamheid en energie-ëfficiëntie centraal staan, zonder in te boeten op de hedendaagse eisen aan comfort en levenskwaliteit.

De woning is een open bebouwing, met een grillige vorm, waarbij de relatie tussen de ruimtes werd geoptimaliseerd met oog op een goede compactheid. Er is overvloedig daglicht aanwezig; het grootste aandeel ramen is te vinden op de zuidgevel, waardoor de gewenste passieve zonnewinsten in het stookseizoen maximaal benut kunnen worden om het huis te verwarmen. De zonnewinsten worden in de zomer buiten gehouden door mobiele zonnewering.

Zowel de verwarming als de voorziening van sanitair warm water wordt door een efficiënte warmtepomp verzorgd. De motor van deze installatie wordt aangedreven met fotovoltaïsche cellen, die ook instaan voor een groot deel van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik. De hygiënische ventilatie-installatie is voorzien van een zeer efficiënte platenwarmtewisselaar.

Om een continue isolatieschil te garanderen, werd er gewerkt met prefab geïsoleerde sanwichpanelen met minerale wol tussen houten I-profielen in. Door de specifieke vorm zijn er veel aandachtspunten naar naar luchtdichtheid van de gebouwschil toe. Deze werden nauwkeurig opgelost en in een vroeg stadium mee in de detaillering opgenomen. Ook naar aansluitingsdetails waren de grote isolatiepaketten een aandachtspunt.

Detail gevelbekleding en raamaansluiting passiefwoning
Detail gevelbekleding een aansluiting tussen verschillende componenten

 

Architect
HASA architecten
Stad
Blanden
Land
België
Werkzaamheden
Volledige bouwfysische studie: thermische isolatie, comfort, luchtdichtheid.
Begeleiden van het behalen van passiefhuiskwaliteit.