Nieuwbouw van een kinderdagverblijf en stelplaats groendienst te Merksem

Langs de Speelpleinstraat te Merksem, tussen het park en de begraafplaats, ontwierpen de architecten 51N4E een kinderdagverblijf voor 112 kinderen en een stelplaats voor de dienst Stads- en Buurtonderhoud. Het gebouw is ontworpen als een paviljoen in het park. Het uitgangspunt is een cirkelvormig gebouw, als een scharnier ingeplant in het midden van het terrein.

Binnenin het gebouw wordt er een omsloten binnentuin gemaakt voor het kinderdagverblijf. Het ontwerp maakt mogelijk dat de twee verschillende programma’s intern als aparte entiteiten kunnen functioneren, maar naar buiten toe één coherent geheel vormen ten opzichte van het parklandschap. Omwille van architecturale redenen is er getracht de plafonds zo vrij mogelijk te houden.

Tijdens het project is een intensieve zoektocht gebeurd om een goede zaalakoestiek te bekomen in een ruimte zonder akoestisch absorberend materiaal op het plafond. Hiertoe werd een geluidabsorberende wandbekleding uitgewerkt bestaande uit minerale wol achter een vlechtwerk in rotan. In combinate met een absorberende bekleding van de dakkoepels realiseren we zo een zeer rustige omgeving.

Daarnaast gaat er ook de nodige aandacht naar de akoestische scheiding tussen de verschillende functies. Zo is er boven de toegangsdeuren van de rustruimten een akoestische chicane voorzien voor overstort van lucht, waardoor de gewenste geluidisolatie verzekerd is.

In alle ruimten is het ventilatiegeluid zorgvuldig onder controle gehouden.

buiten

Architect
51N4E
Stad
Merksem
Land
België