Kinderkribbe en basisschool te Berendrecht

Het project omvat een kinderkribbe en een basisschool binnen één gebouw. In wedstrijdfase werd het criterium voor passiefscholen opgelegd.

Het gebouw gaat door zijn oriëntatie (het gebouw is volgens de oost-west-as georiënteerd) efficiënt om met de beschikbare zonnewinsten. Door de verspringingen in het dak wordt ook daglicht diep in het gebouw gebracht, wat het verlichtingsenergieverbruik reduceert.

Het gebouw is ontworpen als een betonnen draagstructuur (kolommen/vloerplaten/dak) met een gevel uit prefab houtskelet-elementen. Zo wordt een ontwerp bekomen dat een hoge thermische inertie met een korte uitvoeringstermijn combineert.

Het gebouw is voorzien van mobiele zonnewering en een systeem van natuurlijke piekventilatie. Hierbij worden in tegenover elkaar gelegen gevels telkens een aantal luiken opengstuurd om zo natuurlijke ventilatie en dus koeling toe te laten. Door middel van een dynamische simulatie werden de opengaande delen per cluster gedimensioneerd. Een gebouwbeheersysteem zorgt voor de aansturing van dit systeem dat actieve koeling overbodig maakt.

Er is gekozen voor een ventilatiesysteem met verschillende kleinere units per cluster van lokalen. Dit beperkt de leidinglengte en maakt een optimale zonering mogelijk.

Binnen in het gebouw is omwille van de grote verscheidenheid aan activiteiten sterk ingezet op de akoestische isolatie tussen de verschillende ruimtes. Een akoestisch absorberend verlaagd plafond is algemeen toegepast in heel het gebouw om rumoer tegen te gaan en om de spraakverstaanbaarheid en concentratie van leerlingen te ondersteunen. In een aantal akoestisch gevoelige ruimtes (de sporthal, leefruimtes van de kribbes, open leercentra,...) wordt dit aangevuld met een akoestische bekleding op de wanden.

buitenzicht

Projectnummer
2011-BWF-Berendrecht
Architect
Morgen architectuur
Opdrachtgever
AG Vespa
Stad
Berendrecht
Land
België
Werkzaamheden
Volledig bouwfysisch en akoestisch onderzoek: passiefhuisberekening, dynamische simulatie, geluidisolatie, akoestisch comfort,...