Huis van de Student Antwerpen / ’Gate 15’ renovatie van een monument

De projectvraag is complex: er wordt een kantoor voor ondersteuning van studentenvoorzieningen gerealiseerd, een fuifzaal, een verzameling van kantoorruimtes voor startups, aangevuld met een reeks studentenresidenties.

Naast de complexe eisen naar energieprestatie, en nog meer naar akoestieke prestaties, moesten deze functies bovendien op een kavel worden geplaatst waarop in het midden een beschermd monument stond.
Er werd beslist om de backoffice en het onthaal van de studentenvoorzieningen in het beschermde monument te plaatsen. Om het comfort voor de gebruiker te vrijwaren werd binnenisolatie geplaatst waar dit kon, werd de luchtdichtheid verbeterd, dak- en vloerisolatie aangebracht en thermisch performant houten schijnwerk geplaatst. Dit alles gebeurde in overleg met monumentenzorg.
De luchtdichtheid van deze schil verbeteren was een uitdaging aangezien onder andere het houten schalieberd en het oorspronkelijke dakgebinte zichtbaar moesten blijven. Dit werd opgelost door zorgvuldige detaillering van de plaatsing van het luchtscherm. Energetische prestatie en akoestiek van de nieuwbouw.

De nieuw gebouwde delen worden geïsoleerd naar de huidige energetische normen. Een deel van de nieuwe schil wordt voorzien van een buitenspouwblad in zichtbeton. Om de koudebrugwerking hiervan te beperken werd dit geheel grotendeels zelfdragend uitgewerkt.
 
De fuifzaal werd aansluitend aan de andere studentenvoorzieningen gepositioneerd. Om de geluidisolatie naar de omgeving en de studentenkamers te verzekeren, werd er gewerkt met een doos-in-doos principe waarbij de zaal verend opligt op zijn funderingen.
De toegang naar de zaal gebeurt om dezelfde reden via een sas.
In de zaal en ook in diverse andere ruimtes werd er binnen gewerkt met zichtbeton. Om de nagalmtijd te beperken werden de overige oppervlaktes absorberend afgewerkt. Zo zijn er absorberende kastenwanden in de kantoren en een hoogperformant akoestisch plafond in de zaal.
 
Het project werd bekroond met de Belgische prijs voor architectuur 2015.

 

Projectnummer
2010-AK-HVDST
Architect
BOB361 architecten
Opdrachtgever
AG Vespa
Stad
Antwerpen
Land
België