Gemeentehuis Bierbeek

Het project omvat de bouw van een nieuw administratief centrum, een politiekantoor en kantoren voor het OCMW, aansluitend bij de bestaande sporthal van de gemeente Bierbeek. Het programma is complex met veel verschillende functies, wat op gebied van zonering en akoestiek een uitdaging vormde.

Er werd een balans gezocht tussen daglichttoetreding en compactheid (en dus energieverbruik voor verwarming). Aan de hand van een daglichtstudie werden hiervoor in een vroege ontwerpfase optimale beglazingspercentages voor de verschillende geveldelen bepaald.

De combinatie van een goed geïsoleerde schil, het ontbreken van actieve koeling en de toepassing van innovatieve technieken zorgen voor een laag energieverbruik van het gebouw. Het ventilatiesysteem maakt gebruik van grondbuizen die de lucht in de zomer voorkoelen en in de winter de lucht voorverwarmen. Het gebouw maakt gebruik van een biomassaketel voor ruimteverwarming, welke gestookt wordt op groenafval van het containerpark. Er werd gezocht naar een verbrandingsketel die aangepast werd aan deze afvalstroom (samenstelling van beschikbaar groenafval, wijze van versnippering,…). Dit verwarmingssysteem werd gekoppeld aan dat van de bestaande sporthal zodat de sporthal in de tussenseizoenen, dus bij een lagere warmtevraag, ook kan gebruik maken van deze warmteopwekker. Deze koppeling geeft ook bedrijfszekerheid bij het onderhoud van één van beide systemen.

 

Projectnummer
2010-BWF-Bierbeek
Architect
360 architecten
Opdrachtgever
Gemeente Bierbeek
Stad
Bierbeek
Land
België