Nieuw Fries Museum

Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje 'buitenland in Nederland'. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van exotische danseres en mogelijke dubbelspion Mata Hari, schilderijen van Gerrit Benner, hedendaagse beeldende kunst en de film de Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland.

Bouwfysica: zintuigen

In een museum komen veel aspecten van de bouwfysica samen. Warmte en koude, vocht, licht en lucht en dan bij voorkeur in een zo stabiel mogelijke toestand. Dit gebouw huisvest ook een filmhuis met drie filmzalen, waar de akoestische kwaliteit sfeerbepalend is. Je zou kunnen zeggen dat aan bijna alle zintuigen aandacht is besteed om een zo comfortabel mogelijk gebouw te maken.

Brandveiligheid

De ontvluchting in een gebouw dat naast bezoekers een waardevolle collectie huisvest verdient bijzondere aandacht en slimmigheden. Dat geldt ook voor de compartimentering van de alles-behalve-standaard expositieruimten en de stedelijke vitrine met ruime trappartijen.

Opdrachtgever
Het Fries Museum
Stad
Leeuwarden
Land
Nederland